Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑΣ

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΙΔΗ

Την Παρασκευή 20/3/2015, οι μαθητές της 1ης, 2ας Λυκείου και της 1ης Γυμνασίου παρακολούθησαν μια παρουσίαση από τον κ. Αντωνιάδη. Η παρουσίαση αφορούσε τον Ερατοσθένη, τον Ισημερινό και τον Μεσημβρινό. Πιο αναλυτικά οι μαθητές παρακολούθησαν κάποια βίντεο για την κίνηση της Γης και την μέτρηση της περιφέρειας της από τον Ερατοσθένη.
 
 Στη συνέχεια η κ. Γιαννίδου ήθελε να εφαρμόσει το πείραμα του Ερατοσθένη και να υπολογίσει μαζί με τους μαθητές την ακτίνα της Γης. Όμως τα σχέδια μας ναυάγησαν, καθώς μετά την παρουσίαση υπήρχε συννεφιά, πράγμα που καθιστούσε αδύνατο τον σχηματισμό σκιάς, που ήταν απαραίτητος για το πείραμα. Όμως δεν το βάλαμε κάτω και το Σάββατο 21/3/2015, που ήταν η εαρινή ισημερία, μια ομάδα μαθητών με την κυρία Γιαννίδου μαζεύτηκαν στον χώρο του σχολείου για να πραγματοποιήσουν το πείραμα. Οι μαθητές που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

1η) Δήμος Κιτσικούδης - Βασίλης Μπουδούρογλου

2η)Παναγιώτης Ασλανίδης – Νίκος Ανθουλάκης

3η) Μπόζος Παναγιώτης - Φράνκο Χουσενλάρι















Η κάθε μία είχε μια ξύλινη ράβδο μήκους  1 m, την οποία ακουμπώντας την στο έδαφος μέτρησαν το μήκος της σκιάς που σχηματιζόταν. Τα μήκη των σκιών των τριών ράβδων ήταν τα εξής:
1η) ομάδα: 82,5 cm
2η) ομάδα: 86 cm
3η) ομάδα: 85 cm

 Το μήκος του τόξου της Μαυροθάλασσας από τον Ισημερινό είναι 4529,23Κm (το βρήκαμε με τη βοήθεια του Google Earth). Η μέση ακτίνα της Γης είναι: 6371Κm Επομένως :
Η 1η ομάδα υπολόγισε την ακτίνα
της Γης :6573,09Κm με 3% σφάλμα
Η 2η :6380,86Km με σφάλμα 0,15%
και
Η 3η:6433Κm με σφάλμα 0,97%

Τα αποτελέσματα που βρήκαν οι τρεις ομάδες ήταν διαφορετικά μεταξύ τους (ανάλογα με την σκιά της ράβδου), αλλά δεν απείχαν πολύ από την πραγματική απόσταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου