Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

2015: ΤΟ ΠΙΟ ΘΕΡΜΟ ΕΤΟΣ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΟ


Η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει, όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Το 2015 ήταν η πιο θερμή χρονιά στα χρονικά, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών, δηλαδή το 1880. Σ’ αυτό συνετέλεσαν τόσο το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο και το Ελ Νίνιο.
«Το 2015 θα ήταν η θερμότερη χρονιά στα χρονικά, ακόμη και χωρίς το Ελ Νίνιο. Αλλά επειδή συνέβαινε παράλληλα και αυτό το φαινόμενο, στα τέλη του 2015, οδήγησε την παγκόσμια θερμοκρασία, ακόμη υψηλότερα, από ό,τι ήταν μέχρι τότε» δήλωσε ο επιστήμονας της NASA, Κόμπτον Τάκερ.
Η μελέτη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τα ευρήματα της NASA και του Εθνικού Ωκεανογραφικού και Ατμοσφαιρικού Οργανισμού, ότι για πρώτη φορά, η παγκόσμια θερμοκρασία το 2015 ήταν έναν βαθμό Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή.
«Είχαμε προφανώς το πιο θερμό έτος συνολικά, την πιο ζεστή πενταετία, την πιο ζεστή δεκαετία. Δεν υπάρχει παύση στην παγκόσμια υπερθέρμανση» εξήγησε η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Τι συνεπάγεται αυτό; Η πιο θερμή ατμόσφαιρα κατακρατά περισσότερους υδρατμούς και αυτό προκαλεί εντατικοποίηση των καταιγίδων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.
«Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, περιμένουμε ακραία φαινόμενα, να αυξηθούν οι καύσωνες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις. Πρέπει να κρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το απόλυτο υψηλό των 2 βαθμών Κελσίου, έτσι ώστε να έχουμε μια σοβαρή ελπίδα να ζήσουμε με τον τρόπο που ζούμε σήμερα» υπογραμμίζει η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, τον Δεκέμβριο, στο Παρίσι, 195 κράτη συμφώνησαν να πάρουν μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, κάτι που ίσως μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου