Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Κλέβει τις εντυπώσεις η Φιλαρμονική της Μαυροθάλασσας

Αναδημοσίεση από το "Σερραϊκόν Θάρρος"

Αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και συνεχίζει δυναμικά!
Σε κάθε της εμφάνιση κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις εντυπώσεις με τις ξεχωριστές, προσεγμένες εμφανίσεις της. Ο λόγος για τη Φιλαρμονική της Μαυροθάλασσας, η οποία μοιάζει να… αναγεννήθηκε από τις στάχτες της!
Το ευχάριστο είναι πως τον τελευταίο καιρό αποτελεί θέμα συζήτησης στην τοπική κοινωνία, καθώς η Μπάντα αποτελεί μία μικρή κοιτίδα πολιτισμού στην οποία συγκεντρώνεται ένα παραγωγικό «μελίσσι» γύρω από τον ταλαντούχο –παρά το νεαρό της ηλικίας του- δάσκαλο, Κωνσταντίνο Γκανιόπουλο.
Ο Κωνσταντίνος ανέλαβε την υπό… διάλυση Μπάντα της Μαυροθάλασσας -που αριθμούσε 14-15 μέλη- τον Οκτώβριο του 2015. Το μεράκι του, η επιμονή του αλλά και το νεαρό της ηλικίας του λειτούργησαν έτσι ώστε 45 παιδιά να περάσουν το κατώφλι της Φιλαρμονικής, αριθμός-ρεκόρ για τα μέχρι τότε δεδομένα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ποτέ δεν αριθμούσε περισσότερα από 25 μέλη, ακόμη και στην ακμή της.
Τα μέλη της Φιλαρμονικής κατάγονται από τις Κοινότητες Μαυροθάλασσας,ΕυκαρπίαςΙβήρωνΤραγίλου και  Αηδονοχωρίου και πρόκειται για παιδιά Δημοτικού (άνω των 10 ετών) Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και για φοιτητές!
Ποιος είναι ο νεαρός δάσκαλος της Φιλαρμονικής
gkaniopoulosΟ Κωνσταντίνος Γκανιόπουλοςείναι μόλις 23 ετών και κατάγεται από την Ευκαρπία. Από μικρός είχε το «μικρόβιο» της μουσικής κι έτσι σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε μόνος του να μαθαίνει αρμόνιο.  Στη συνέχεια,  εντάχθηκε στην τότε Φιλαρμονική Μπάντα της Μαυροθάλασσας και στα 13 του ξεκίνησε να φοιτά στο Ωδείο του Βασίλη Ταπέ αρχικά στη Νιγρίτα και μετέπειτα στις Σέρρες και ολοκλήρωσε τις σπουδές του λαμβάνοντας δύο πτυχία μουσικής «ΑΡΜΟΝΙΑ» & «ΕΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΠΑΝΤΑΣ». Μετέπειτα, παρακολούθησε για δυόμισι χρόνια μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και κατά τη στρατιωτική του θητεία υπηρέτησε στη Στρατιωτική Μπάντα του Δ’ Σώματος Στρατού (Λ.Σ.Μ.Σ./Δ’.Σ.Σ.), στην Ξάνθη. Όταν απολύθηκε, ανέλαβε –μετά από πρόταση του Δήμου Βισαλτίας- την υπό διάλυση Φιλαρμονική Μπάντα της Μαυροθάλασσας.
«Μας ένωσε η αγάπη για τη μουσική»
«Μας ένωσε η αγάπη μας για τη μουσική και το μεράκι που έχουμε όλοι» τονίζει ο Κωνσταντίνος, προσθέτοντας πως σε μία μικρή κοινωνία της περιφέρειας, όπου δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις για ψυχαγωγία, αλλά και για εξωσχολικές δραστηριότητες, η Μπάντα είναι μία διέξοδος που αναζητούν πολλά παιδιά.
filarmoniki mavrothalassas 2Επιπροσθέτως, δεν επιβαρύνει με έξοδα τις οικογένειες (είναι δωρεάν η παρακολούθηση των μαθημάτων) και παρότι επανιδρύθηκε πρόσφατα, αποτελεί σταθερό ραντεβού δημιουργικής ενασχόλησης και ψυχαγωγίας για τα μέλη που την απαρτίζουν.
Βέβαια, στη Φιλαρμονική δεν είναι όλα «ρόδινα», καθώς υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν…
Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από τον οικείο Δήμο, γι’ αυτό και τα μέλη καταβάλλουν προσπάθειες μόνα τους να λύσουν τα προβλήματα, έχοντας –ευτυχώς- στο πλευρό τους και κάποιους χορηγούς.
«Ο Δήμος Βισαλτίας μας στηρίζει όσο μπορεί, αλλά γενικότερα η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη…» εξομολογείται. Ο ίδιος εξηγεί πως όταν ανέλαβε τη μπάντα υπήρχαν λιγοστές στολές, οπότε δεν μπορούσαν να εμφανιστούν όλοι στις εκδηλώσεις. Έτσι, πήραν την απόφαση τα Χριστούγεννα να παιανίσουν τα κάλαντα και τα λεφτά που συγκέντρωσαν τα επένδυσαν σε νέες στολές. Επόμενος στόχος τώρα είναι τα καπέλα!
Η ιστορία της Φιλαρμονικής
Η Φιλαρμονική της Μαυροθάλασσας ιδρύθηκε το 1988, όταν πρόεδρος της Κοινότητας ήταν ο Σταύρος Γιαννίδης. Με την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  εντάχθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του νεοσύστατου, τότε, Δήμου Τραγίλου και από το 2011 και μετά, με το σχέδιο «Καλλικράτης», στο Δήμο Βισαλτίας.
Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα εμφανίζεται σε εθνικές παρελάσεις και σε θρησκευτικές εκδηλώσεις (περιφορές εικόνων και Επιταφίου).
«Είμαστε περήφανοι»
Όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Βισαλτίας Δημήτρης Κλητσίδης (με καταγωγή από τα Ίβηρα) το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα αισθητή η παρουσία της Φιλαρμονικής και οι εμφανίσεις της χαροποιούν όλον τον κόσμο της περιοχής. «Πρόκειται για ένα πολιτιστικό κύτταρο της ευρύτερης περιοχής, όπου τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη μουσική. Οι εμφανίσεις της Φιλαρμονικής μας, μας κάνουν περήφανους. Ο κόπος των παιδιών αποδίδει καρπούς και σίγουρα τα εύσημα ανήκουν στον Αρχιμουσικό τηςΚωνσταντίνο Γκανιόπουλο και στην άψογη διεύθυνσή του» δήλωσε με ικανοποίηση.
Πρόσθεσε, τέλος, πως καθοριστική για τη λειτουργία της μπάντας ήταν η, με ενέργειες του αντιδημάρχου Χάρη Μαυρίδη, παραχώρηση αίθουσας στο νέο, καλαίσθητο κτήριο του “παλαιού” Δημαρχείου, όπου η Φιλαρμονική έχει την έδρα της και χώρο για τις πρόβες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου